Dielom Bélu Balázsa sa bude zaoberať 12. filmologická konferencia

22.10.2009 Levoča

V Levoči sa dnes začala 12. česko-slovenská filmologická konferencia, ktorej cieľom je venovať sa, okrem iného, aj filmovému dielu Bélu Balázsa
TASR o tom informovala Simona Nvotová, tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).
Uviedla, že počas dvoch dní sa na konferencii budú konať prednášky predstaviteľov Asociácie slovenských filmových klubov, Slovenského filmového ústavu, Katedry filmovej vedy Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, ale aj iných filmových organizácií z Čiech a Slovenska.
Zdôraznila, že v piatok (23.10. ) sa okrem iného budú účastníci venovať predovšetkým fotografičnosti filmu, jazyku a zvuku vo filmovej teórii Bélu Balázsa, ale aj umeniu pozornosti a umeniu rozptýlenia. Ďalej budú podľa jej slov hodnotiť kontexty prvej adaptácie filmu Drak sa vracia a taktiež sa budú zaoberať dlhodobými prekážkami v príprave scenára a nakrúcania. Poslednou piatkovou témou bude prednáška o nefilmovej, resp. filmovej hudbe Ilju Zeljenku. Nvotová dodala, že po záverečnej diskusii si budú môcť účastníci pozrieť filmy Modré svetlo (Béla Balázs a Leni Riefenstahl - Nemecko) a Osadné (Marko Škop - Slovensko).
Nvotová informovala, že v sobotu sa prednášajúci budú zaoberať estetickou podstatou filmu, kolektívnou fyziognómiou a taktiež spojením Bélu Balázsa s kresleným filmom. Neskôr sa budú venovať Balázsovému dramatizovaniu všedného dňa v slovenskom filme v 2. polovici 50. rokov. Súčasťou prednášok bude aj poznámka k filmu Niekde v Európe.
Zámerom tohtoročnej konferencie je reflexia diela významného maďarského filmového tvorcu a priekopníka filmovej teórie prvej polovice 20. storočia Bélu Balázsa. Organizátori upriamili pozornosť predovšetkým na novú formálnu reč a poetiku filmu maďarského autora. \"Konferencia o Bélovi Balázsovi na Slovensku je predovšetkým príležitosťou pre zviditeľnenie a adekvátne docenenie jeho pozície v rámci filmových štúdií, \" vysvetľuje voľbu témy Martin Kaňuch, redaktor edičného oddelenia SFÚ.
Na podujatí vystúpi so svojimi príspevkami 18 účastníkov. Pôjde predovšetkým o českých a slovenských filmových vedcov, teoretikov, estetikov, pedagógov i študentov filmovej vedy, teórie a estetiky.
Prvé stretnutie takéhoto druhu sa konalo v roku 1997 a striedavo sa uskutočňuje na Slovensku i v Českej republike. Výsledkom každoročnej konferencie je zborník, ktorý obsahuje všetky zaujímavé príspevky a prednášky zúčastnených filmových odborníkov.
 

Vyberte región